Wysoka jakość
Profesjonalna obsługa

Sposoby na udane grillowanie

Ciepłe ubrania już za chwilę schowamy do szaf. Zbliżająca się wiosna zwiastuje nam więc szybkie nadejście sezonu grillowego. Poniżej przedstawiamy kilka porad na udane barbecue.

Któż z nas nie lubi potraw z grilla. Już ponad dwie dekady grillowanie na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół i znajomych jest jedną z ulubionych rozrywek Polaków. Od wczesnej wiosny, aż do późnej jesieni dymiące grille można spotkać niemal w każdym przydomowym ogrodzie. Źródłem tej popularności jest prostota przyrządzania potraw, połączona z niewielkim kosztem zakupu grilla oraz samych produktów, które znajdą się na nim. Co zrobić, aby nasze grillowanie zawsze było udane?

Odpowiednie przygotowanie produktów

Grillować można dziś właściwie wszystko – każdy rodzaj mięsa, ryby, warzywa, sery, a nawet owoce. Kluczem do otrzymania najlepszych potraw z rusztu jest ich odpowiednie przygotowanie. Sukces zagwarantuje dobra marynata oraz produkty wysokiej jakości. Dobre mięso zamarynuj rano, a jeszcze lepiej będzie, gdy zrobisz to wieczorem, w dniu poprzedzającym grillowanie. Oliwa, czosnek, rozmaryn, sól oraz sok wyciśnięty z cytryny stworzą idealną, orzeźwiającą marynatę do mięs. Możesz dodać również ulubione zioła. W tej samej marynacie poleżeć mogą również warzywa, które nadadzą mięsu dodatkowego aromatu i będą świetnie komponować się z nim na talerzu.

Odpowiedni ruszt

Niemniej ważne są grill, opał i podpałka. Na rynku dostępna jest szeroka oferta grilli – od prostych mobilnych urządzeń na kółkach, aż po ciężkie, betonowe grille ogrodowe. W sklepach znajdziesz też grille jednorazowe, idealne do zabrania w plener. Najlepszy będzie jednak grill zrobiony z żeliwa. Dobrze się on rozgrzewa i długo utrzymuje odpowiednią temperaturę. Na smak i aromat potraw wpływ ma również jakość opału i podpałki. Wybieraj dobry węgiel drzewny i bezwonną podpałkę wykonaną z płyty pilśniowej.

Jak grillować?

Zanim rozpoczniesz grillowanie sprawdź, czy samo urządzenie jest czyste. Zadbaj również o odpowiednie rozłożenie węgla, po to aby stworzyć dwie strefy temperatur – wysoką oraz nieco niższą. Grilluj mięso i warzywa na jednorazowych tackach aluminiowych. Tłuszcz wytapiający się z mięsa nie będzie ściekał do rozżarzonego węgla, a jedzenie nie będzie przywierać do rusztu. Utrzymuj wysoką temperaturę pieczenia (200-275 stopni Celsjusza), a jeśli posiadasz grill wyposażony w pokrywę, to nie otwieraj jej bez wyraźnej potrzeby. Dzięki temu przyrządzane potrawy będą szybciej gotowe do spożycia.

Brak czasu to dziś nie problem

W sklepach dostępne jest wiele produktów, które są już przygotowane do grillowania. Wybieraj te od rodzimych dostawców. Będziesz mieć pewność, że nie przejechały one setek kilometrów zanim trafiły na Twój stół. W ofercie ZM Krawczyk możesz znaleźć m.in. boczek, szaszłyki wieprzowe „Harmonijka”, czy pokrojone już i odpowiednio nacięte plastry wyśmienitej karkówki, otoczone mieszanką starannie wyselekcjonowanych naturalnych przypraw. Część wyrobów zapakowana jest próżniowo, dzięki czemu dłużej zachowują one świeżość.

Potrawy na wielkanocny stół

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W wielu domach trwają świąteczne porządki, przygotowujemy potrawy na wielkanocny...

Czytaj dalej >>
Sposoby na udane grillowanie

Ciepłe ubrania już za chwilę schowamy do szaf. Zbliżająca się wiosna zwiastuje nam więc szybkie nadejście sezonu grillowego. Poniżej...

Czytaj dalej >>
O wędzeniu słów kilka

Jednym z najpopularniejszych sposobów utrwalania żywności jest jej wędzenie. Już nasi przodkowie, którzy nie mieli takich...

Czytaj dalej >>
Więcj artykułów

Wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies) oraz podobne technologie w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia oraz że akceptujesz otrzymywanie cookies. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Akceptuję