Wysoka jakość
Profesjonalna obsługa

Potrawy na wielkanocny stół

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W wielu domach trwają świąteczne porządki, przygotowujemy potrawy na wielkanocny stół i pieczemy ciasta. Wszystko po to by wielkie rodzinne świętowanie było nie tylko przyjemne, ale również smaczne.

W Polsce po porannej rezurekcji rodziny zasiadają do tradycyjnego śniadania wielkanocnego, podczas którego spożywają pokarmy ze święconki i dzielą się poświęconym jajkiem. Na świątecznych stołach królują jajka, wędliny, pieczone mięsa, mazurki i baby wielkanocne. Wielkanocne śniadanie nie może się obyć bez żuru z jajkiem i białą kiełbasą. W niektórych regionach kraju, zamiast żuru, serwowany jest barszcz czerwony z lekko wędzoną wiejską kiełbasą.

 

Wielkanocne dania

W większości domów na świątecznych stołach znajdujemy tradycyjne potrawy wielkanocne, jak: biały barszcz, żurek, pasztet, pieczone karczki, schaby, różne przekąski z jajek (jaja faszerowane, sałatki jajeczne), sałatkę jarzynową. Zazwyczaj wybieramy produkty wysokiej jakości, posiadające wyjątkowe walory smakowe. Najlepsze są wyroby od regionalnych dostawców, którzy od lat przygotowują produkty oparte o tradycyjną recepturę, wędzone dymem z drzewa dębowego, olchowego czy bukowego.

Przygotowując wielkanocne menu należy pamiętać o słodkościach. Na stole nie może zabraknąć mazurków, babki drożdżowej czy sernika. Pięknie ustrojone ciasta, oblane lukrem lub polewą, obsypane migdałami, suszonymi owocami czy orzechami stanowią nie tylko smaczną przekąskę, ale również ozdobę wielkanocnego stołu. Tradycją wielu domów jest także przygotowanie keksów czy wielkanocnej paschy.

 

Królowe wielkanocnego stołu – kiełbasy

Na wielkanocnych stołach znajdziemy wiele wyrobów wędliniarskich, wśród których królują kiełbasy. Najpopularniejsza jest kiełbasa biała, o charakterystycznym biało-szarym kolorze i aromatycznym smaku, którą dodajemy do żurku. Doskonale komponuje się też z jajkiem i chrzanem. Nasze podniebienia rozpieszczają także kiełbasy wędzone, które świetnie smakują jako dodatek do potraw, a także jako samodzielne danie np. z dodatkiem ćwikły, chrzanu czy musztardy. 

W wielkanocnym menu nie może zabraknąć kiełbas przygotowywanych według tradycyjnej receptury, jak np. kiełbasa swojska, myśliwska czy kiełbasa krucha z Mleczkowa. Swój smak zawdzięczają wędzeniu na specjalnie dobranych gatunkach drzew oraz idealnej kompozycji przypraw naturalnych. Smaku prawdziwej wędzonej kiełbasy czy parzonej szynki nie zapomnimy przez długi czas, a potrawy gotowane z ich dodatkiem będą miały wyjątkowy smak i będą zdrowsze. 

 

Tradycyjne śniadanie wielkanocne

Wielkanocne śniadanie to po rezurekcji bez wątpienia najważniejszy moment zbliżających się świąt. Niejedna pani domu zapewne zastanawia się co podać na śniadanie wielkanocne. W polskiej tradycji jest to posiłek bogaty, spożywany w radosnej atmosferze, obfitujący w różnorodne potrawy z jaj, mięs, a także słodycze.

Tradycyjne śniadanie wielkanocne nie może obejść się bez żurku lub białego barszczu podawanego z jajkiem i białą kiełbasą. W wielu domach białą kiełbasę podaje się także osobno – gotowaną lub opiekaną.

Śniadanie wielkanocne to festiwal potraw jajecznych – jajka gotowane na twardo np. w majonezie, w sosie tatarskim lub innych sosach, jajka faszerowane pieczarkami, wędliną, warzywami, jaja zapiekane w klopsach czy różnego rodzaju ciastach. Tuż obok jajek pojawiają się mięsa. Najczęściej podaje się wędliny: szynkę, karczek, polędwicę, dobrej jakości kiełbasy, wieprzowinę pieczoną: faszerowany schab, boczek lub szynki, mięsne pasztety lub klopsy.

 

Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Składniki:

700g białej kiełbasy

200g wędzonki

1 kiełbasa krucha z Mleczkowa

2,5 l bulionu

0,5 l zakwasu żytniego

3-4 łyżki chrzanu

125 ml śmietanki kremowej

3 szt liścia laurowego

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka tymianku

6 ziarenek czarnego pieprzu

sól

 

Dodatki:

6 jajek na twardo

 

Przygotowanie:

Zagotujcie bulion z dodatkiem liści laurowych i ziaren pierzu. Do bulionu włożyć wędzonkę, kiełbasę kruchą oraz białą kiełbasę, którą należy parzyć na małym ogniu przez ok 25 minut. Następnie wyjąć kiełbasy, obrać ze skóry, pokroić na plasterki i z powrotem włożyć do gotującego się bulionu. Dodać zakwas żytni i poczekać aż całość się zagotuje. Potem dodać chrzan, roztarty w dłoniach majeranek i tymianek, wlać śmietankę i gotować całość przez 5 minut. Doprawić solą.

Gotowy żurek wlać na talerze, ułożyć na nim ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki jaja.

Uwaga: ilość dodawanego zakwasu żytniego możemy zwiększyć lub zmniejszyć zależnie od upodobań, czy lubimy żurek bardziej lub mniej kwaśny.

 

 

Potrawy na wielkanocny stół

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W wielu domach trwają świąteczne porządki, przygotowujemy potrawy na wielkanocny...

Czytaj dalej >>
Sposoby na udane grillowanie

Ciepłe ubrania już za chwilę schowamy do szaf. Zbliżająca się wiosna zwiastuje nam więc szybkie nadejście sezonu grillowego. Poniżej...

Czytaj dalej >>
O wędzeniu słów kilka

Jednym z najpopularniejszych sposobów utrwalania żywności jest jej wędzenie. Już nasi przodkowie, którzy nie mieli takich...

Czytaj dalej >>
Więcj artykułów

Wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies) oraz podobne technologie w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia oraz że akceptujesz otrzymywanie cookies. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Akceptuję