Wysoka jakość
Profesjonalna obsługa

O wędzeniu słów kilka

Jednym z najpopularniejszych sposobów utrwalania żywności jest jej wędzenie. Już nasi przodkowie, którzy nie mieli takich udogodnień jak my dziś, niemal do perfekcji opanowali sztukę wędzenia.

Już od niepamiętnych czasów wędzenie mięsa z upolowanej zwierzyny i złowionych ryb, było jednym ze sposobów ich utrwalania. Oprócz wydłużenia trwałości ciężko zdobytej żywności, nadawało jej również szlachetny smak. Drugą metodą było solenie, ponieważ sól posiada doskonałe właściwości konserwujące żywność. Połączenie tych dwóch sposobów dało rewelacyjne skutki i przetrwało aż do dziś. Dlatego mięso zanim trafi do wędzenia jest peklowane. Końcowym efektem są doskonałe w smaku wędzonki, które trafiają na nasze stoły.

Co można wędzić?

Właściwie wszystko – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Mięso, ryby, sery - każdy z tych produktów można przyprawić zgodnie z własnymi upodobaniami i poddać procesowi wędzenia. W internecie można znaleźć wiele sprawdzonych przepisów na doskonałe wędzonki, jak i sposobów na zbudowanie własnej wędzarni. Wystarczy, że poświęcimy trochę czasu, a będziemy mogli cieszyć się doskonałym smakiem domowych wyrobów.

Drewno wędzarnicze

Aby przygotować wyśmienite wędzonki potrzebne jest odpowiednie drewno. Do wędzenia wykorzystuje się to pochodzące z drzew liściastych oraz jego pochodne – zrębki wędzarnicze i trociny. Najczęściej stosuje się buk, olchę, klon, brzozę z usuniętą korą oraz drewno różnych gatunków drzew owocowych. Aby nadać wędzonkom charakterystycznego smaku i aromatu, podczas wędzenia dodaje się jałowca w różnej formie: jagód, drewna lub chrustu. Do wędzenia nie używa się natomiast drewna drzew iglastych. Zawarte w nim związki żywiczne sprawiają, że wędzonki mają gorzkawy smak oraz przykry zapach.

Metody wędzenia

W zależności od tego co wędzimy, musimy wybrać odpowiednią metodę wędzarniczą. Do wyboru jest kilka sposobów wędzenia: na zimno, wędzenie ciepłe oraz ciepłe z pieczeniem. Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze 16-22 stopni Celsjusza i trwa od kilku godzin do nawet dwóch tygodni. Jest więc to metoda dla wytrwałych. Z kolei wędzenie ciepłe dzieli się na dwa rodzaje - wędzenie dymem ciepłym w temp. od 22-45 stopni C, z czasem wędzenia wynoszącym od czterech godzin do dwóch dni oraz wędzenie dymem gorącym, które jest najkrótszą metodą wędzarniczą. W pierwszej kolejności osusza się mięso w temp. 40-50 stopni C przez ok. 40 minut, następnie wędzi od 30 minut do dwóch godzin w temp. 40-60 stopni C, by finalnie podpiekać je przez maksymalnie 20 minut w temperaturze dochodzącej do 90 stopni C. Wyróżniamy jeszcze wędzenie ciepłe z pieczeniem, które stosowane jest do produkcji kiełbas. Proces ten jest taki sam, jak w przypadku wędzenia dymem gorącym. Jedyne różnice to wartości stosowanych temperatur oraz czas wędzenia w poszczególnych etapach.

Brak czasu? Dziś to nie problem

Jeśli jednak nie masz czasu na samodzielne wędzenie, bez problemu możesz udać się do sklepu i nabyć z gotowe wędzonki. Najlepiej wybieraj te pochodzące od lokalnych dostawców, którzy mogą pochwalić się wieloletnimi tradycjami wędzarniczymi. Bardzo często ich produkty nagradzane są w konkursach. Takim wyrobem jest m.in. kiełbasa wiejska z Mleczkowa, która została uznana przez branżowych ekspertów za produkt wyróżniający się najwyższą jakością.

Sposoby na udane grillowanie

Ciepłe ubrania już za chwilę schowamy do szaf. Zbliżająca się wiosna zwiastuje nam więc szybkie nadejście sezonu grillowego....

Czytaj dalej >>
O wędzeniu słów kilka

Jednym z najpopularniejszych sposobów utrwalania żywności jest jej wędzenie. Już nasi przodkowie, którzy nie mieli...

Czytaj dalej >>
Menu na noc sylwestrową

Organizacja imprezy w ostatnią noc roku spędza sen z powiek nie jednej osobie. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na sylwestrowe...

Czytaj dalej >>
Więcj artykułów

Wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies) oraz podobne technologie w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia oraz że akceptujesz otrzymywanie cookies. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Akceptuję